Járólap felújítás

Sok kérdés érkezik  hozzánk, padlólap felújítás témakörben.  Ezek nagy része arra vonatkozik, lehet e már meglévő járólapot bontás nélkül felújítani ?  Nos, van egy jó hírünk mert IGEN,  lehet !   Természetesen a válasz azért nem minden esetre érvényes, hiszen járólap többfajta alapanyagból készülhet.

Ami teoretikusan ellehetetleníti a bontás nélküli padlófelújítást, az az aljzat stabilitásának hiánya.  Amennyiben mozognak, felválnak a ragasztóról, a burkolólapok, akkor inkább szedjük fel azokat, különben aggályos, hogy későbbiekben az aljzaton repedések jelennek meg.

Ezt követően választani lehet, elképzeléstől pénztárcától függően, milyen megoldást válasszon a tulajdonos.

  • Újralapozás

Általában a ragasztó felmarása, / vésése után  a felület kiegyenlítése, majd az új lapok felragasztása következik. Ez egy teljesen elfogadott procedúra, a gyorskötő anyagoknak köszönhetően már elég gyorsan végre is lehet hajtani. Hátránya a sok hercehurca, bontás, marás, por kosz, elhúzódó munkálatok... illetve gyorskötő anyagok esetén a költségek duplázódhatnak is. Előnye a rendkívül nagy variálhatóság és jó funkcionalitás  a kivitelező szakemberek nagy száma.

  • Öntött padló / terrazzó padló készítése Ipari padló öntése

Ebben az esetben a ragasztó felmarása után, magas kopásállóságú önterülő aljzat terítése következik. Ezt követően  egybefüggő ( aljzat dilatálás függvényében ) felületet kapunk végeredményként. Divatos színek a világosszürke, szürke, antracit, és a fehér. Amennyiben az önterülő anyagot kőzúzalékkal telítjük, majd felcsiszoltatjuk, máris terrazzó padló boldog tulajdonosai lehetünk.

Van egy harmadik lehetőség is, azonban ezzel elsősorban akkor érdemes számolni, amikor nem fontos a meglévő padlószint megtartása, hanem megfelelő 1-2 cm szintcsökkenés. A * betoncsiszolás lehetőségének kiaknázásához még egy dologra szükség van, - Egy megfelelően szilárd, csiszolható aljzatra a ragasztó alatt !


De térjünk vissza arra az eshetőségre is, amikor a járólapok stabilak és B verzióként akár megengedett a padlószint kismértékű emelése is.

A padlólapok / járólapok tipusait most csak a felújítás módjának megfelelően osztályozzuk az egyszerüség kedvéért, és e szerint megkülönböztethetünk csiszolható /polírozható és a nem csiszolható  lapokat.!

  • Csiszolhatók: a természetes kőfélék és ezek őrleményéből készült cement vagy műgyanta kötésű máztalan lapok.   A cementes járólapok kiválóan csiszolhatók, polírozhatók például, és a végeredmény nem lesz csúszós,! Gránitőrlemény greslapok azonban bár szintén felújíthatók csiszolással de ez nem javasolt mert balesetveszélyesen csúszóssá válik a végeredmény ! 🙁 
  • Alapvetően nem csiszolhatók a mázas padlólapok, esetleg polírozhatóak, de az esetek 90 % ban szín és felületi struktúra változás következik be ezekben az esetekben is!

Egy meglévő járólap felújítása, amenyiben az aljzat stabil, történhet :

  • Csiszolás polírozással.

Előnye általánosságban a kivitelezés egyszerűsége, és gazdaságossága!

  • Előkészítést követően önterülő padló / terrazzó padló készítésével becsiszolásával

A felületet átcsiszolással/sörétezéssel zsírtalanítani kell, majd egy műgyantás tapadóhíd készítést követően átlag 6-10mm ben önterülő aljzat öntés követezik zúzalék töltéssel, vagy anélkül. A felület 24 óra után csiszolhat polírozható és a felületi impregnálást követően 24 órán belül használatba is vehető !  Ilyen anyagok pl. Mapei ultratop, Sopro DSF, Sopro HFS, Durostone , Combimix, MC-Bauchemie, stb..  Jelenleg a belsőépítészeti trendek a betoncsiszolással együtt ebbe az irányba mutatnak. Designerek, belsőépitészek, sok szeretettel alkalmazzák egyedi padlómegoldások esetén.

  • Micro topping készítéssel glettelt aljzat felhordásával és csiszolásával

A járólap felületét át kell csiszolni mint az előző eljárásnál, így érdesítjük, zsírtalanítjuk, majd 2-3 réteg nagy kopásállóságú micro- topping anyagot húzunk fel a felületre 1-3mm vastagságban amit a fázisok közöttt és végeztével átcsiszolunk, majd felületkezelünk.  Ilyen anyagok pl az olasz Ideal Works anyagai, ( nagyon népszerűek ) és a Harmony beton ( Durostone), valamint a festékboltokban is kapható HARZO termékvonalai többek közt. Jelenleg ez a kivitelezési mód a designerek msik nagy kedvence.

  • Műgyanta burkolat készítésével.

Mely esetben az elsősorban ipari felhasználású kétkomponensű műgyanta burkolat készül, szintén előzetes csiszolást követően, két vagy három rétegben. A műgyanta előnye, rendkívüli sokszínüsége, és nagy teherbírása, hátránya hogy vizesen rendkívül csúszós.

  • Parkettázás / linóleumozás / padlószőnyeg fektetés

Ezek a felülettípusok, funkcionalitásuk és variálhatóságuk tekintetében szintén tökéletes megoldást kínálhatnak az ilyen jellegű felületekre áhítozóknak. Szakértő burkolásuk külön szakmai ismereteket követelnek, melyekre most oldalunk témakörét szem előtt tartva, nem folyunk bele.

 

Sending
User Review
4.5 (2 votes)