Járólap felújítás

Sok kérdés érkezik  hozzánk, padlólap felújítás témakörben.  Ezek nagy része arra vonatkozik, lehet e már meglévő járólapot bontás nélkül felújítani ?  Nos, van egy jó hírünk mert IGEN,  lehet !   Természetesen a válasz azért nem minden esetre érvényes, hiszen járólap többfajta alapanyagból készülhet.

Ami teoretikusan ellehetetleníti a bontás nélküli padlófelújítást, az az aljzat stabilitásának hiánya.  Amennyiben mozognak, felválnak a ragasztóról, a burkolólapok, akkor inkább szedjük fel azokat, különben aggályos, hogy későbbiekben az aljzaton repedések jelennek meg.

Ezt követően választani lehet, elképzeléstől pénztárcától függően, milyen megoldást válasszon a tulajdonos.

  • Újralapozás

Általában a ragasztó felmarása, / vésése után  a felület kiegyenlítése, majd az új lapok felragasztása következik. Ez egy teljesen elfogadott procedúra, a gyorskötő anyagoknak köszönhetően már elég gyorsan végre is lehet hajtani. Hátránya a sok hercehurca, bontás, marás, por kosz, elhúzódó munkálatok... illetve gyorskötő anyagok esetén a költségek duplázódhatnak is. Előnye a rendkívül nagy variálhatóság és jó funkcionalitás  a kivitelező szakemberek nagy száma.

  • Öntött padló / terrazzó padló készítése Ipari padló öntése

Ebben az esetben a ragasztó felmarása után, magas kopásállóságú önterülő aljzat terítése következik. Ezt követően  egybefüggő ( aljzat dilatálás függvényében ) felületet kapunk végeredményként. Divatos színek a világosszürke, szürke, antracit, és a fehér. Amennyiben az önterülő anyagot kőzúzalékkal telítjük, majd felcsiszoltatjuk, máris terrazzó padló boldog tulajdonosai lehetünk.

Van egy harmadik lehetőség is, azonban ezzel elsősorban akkor érdemes számolni, amikor nem fontos a meglévő padlószint megtartása, hanem megfelelő 1-2 cm szintcsökkenés. A * betoncsiszolás lehetőségének kiaknázásához még egy dologra szükség van, - Egy megfelelően szilárd, csiszolható aljzatra a ragasztó alatt !


De térjünk vissza arra az eshetőségre is, amikor a járólapok stabilak és B verzióként akár megengedett a padlószint kismértékű emelése is.

A padlólapok / járólapok tipusait most csak a felújítás módjának megfelelően osztályozzuk az egyszerüség kedvéért, és e szerint megkülönböztethetünk csiszolható /polírozható és a nem csiszolható  lapokat.!

  • Csiszolhatók: a természetes kőfélék és ezek őrleményéből készült cement vagy műgyanta kötésű máztalan lapok.   A cementes járólapok kiválóan csiszolhatók, polírozhatók például, és a végeredmény nem lesz csúszós,! Gránitőrlemény greslapok azonban bár szintén felújíthatók csiszolással de ez nem javasolt mert balesetveszélyesen csúszóssá válik a végeredmény ! 🙁 
  • Alapvetően nem csiszolhatók a mázas padlólapok, esetleg polírozhatóak, de az esetek 90 % ban szín és felületi struktúra változás következik be ezekben az esetekben is!

Egy meglévő járólap felújítása, amenyiben az aljzat stabil, történhet :

  • Csiszolás polírozással.

Előnye általánosságban a kivitelezés egyszerűsége, és gazdaságossága!

  • Előkészítést követően önterülő padló / terrazzó padló készítésével becsiszolásával

A felületet átcsiszolással/sörétezéssel zsírtalanítani kell, majd egy műgyantás tapadóhíd készítést követően átlag 6-10mm ben önterülő aljzat öntés követezik zúzalék töltéssel, vagy anélkül. A felület 24 óra után csiszolhat polírozható és a felületi impregnálást követően 24 órán belül használatba is vehető !  Ilyen anyagok pl. Mapei ultratop, Sopro DSF, Sopro HFS, Durostone , Combimix, MC-Bauchemie, stb..  Jelenleg a belsőépítészeti trendek a betoncsiszolással együtt ebbe az irányba mutatnak. Designerek, belsőépitészek, sok szeretettel alkalmazzák egyedi padlómegoldások esetén.

  • Micro topping készítéssel glettelt aljzat felhordásával és csiszolásával

A járólap felületét át kell csiszolni mint az előző eljárásnál, így érdesítjük, zsírtalanítjuk, majd 2-3 réteg nagy kopásállóságú micro- topping anyagot húzunk fel a felületre 1-3mm vastagságban amit a fázisok közöttt és végeztével átcsiszolunk, majd felületkezelünk.  Ilyen anyagok pl az olasz Ideal Works anyagai, ( nagyon népszerűek ) és a Harmony beton ( Durostone), valamint a festékboltokban is kapható HARZO termékvonalai többek közt. Jelenleg ez a kivitelezési mód a designerek msik nagy kedvence.

  • Műgyanta burkolat készítésével.

Mely esetben az elsősorban ipari felhasználású kétkomponensű műgyanta burkolat készül, szintén előzetes csiszolást követően, két vagy három rétegben. A műgyanta előnye, rendkívüli sokszínüsége, és nagy teherbírása, hátránya hogy vizesen rendkívül csúszós.

  • Parkettázás / linóleumozás / padlószőnyeg fektetés

Ezek a felülettípusok, funkcionalitásuk és variálhatóságuk tekintetében szintén tökéletes megoldást kínálhatnak az ilyen jellegű felületekre áhítozóknak. Szakértő burkolásuk külön szakmai ismereteket követelnek, melyekre most oldalunk témakörét szem előtt tartva, nem folyunk bele.