Betoncsiszolás FAQ

Betoncsiszolás 3+1 gyakori kérdés és a válaszok

Ebben a kis cikkben összegyüjtöttük a leggyakrabban előforduló kérdéseket, melyek felmerülnek ha a betoncsiszolás mint padlóképzési technológia szóba kerül. Legnagyobb örömünkre egyre többen választják ezt a meggoldást, hiszen kötséghatékonysága, egyedi esztétikuma megkérdőjelezhetetlen. -- Sokan nem tudják azonban hogy a szép polírozott betonpadló kivitelezésének előfeltétele a megfelelő minőségű beton, és a betonozás, felületképzés kivitelezésének profi módja.!

A leggyakrabban elkövetett költségnövelő hibák a betonozás során :

  • túlvizezett beton, - gyenge felületi minőség
  • utókezelés hiánya - megégett, porló beton
  • házilagos betonkeverés, változó keverési arányok
  • Felület dimbes dombos eldolgozása
  • Felület léccel történő "beütögetése" felső réteg levegővel telítése, víz felúsztatása
  • sarkok, szélek simitásának elnagyolása
  • beton tömöritésének elhagyása

- Gyenge minőségű pl. C12  betonok esetében kapásból elfelejthetjük a gazdaságosságot, vagy sok esetben sajnos  a betoncsiszolást, egyáltalán mint megoldást...  A gyenge minőségű felületek sokkal jobban koptatják a csiszolószerszámokat mint a c20-c25 minőségűek. Így amennyiben más megoldás nem adódik a felület betontömöritővel történő keményitését követően kezdődhet csak meg a csiszolás folyamata, köztes betontömöritő kezelések alkalmazásával. Megnövekedett kopásdíj mellett több munkaóra és a vegyi kezelőszerek díja is növeli a kivitelezés költségeit.

C16 betonok jelentik a tulajdonképpeni gazdaságossági határt a betoncsiszolás technológiájánál. Amennyiben a kivitelezés megfelelő, ez az aljzat már optimálisan csiszolható és kezelhető. A végső impregnálást azonban alaposan el kell végezni.

Amit minden esetben tudunk ajánlani: Az a C20 minőségű beton, folyósító használata, a beton vibro használata nagyobb vastagságú aljzatoknál,  és a felület végső betárcsázása, majd utókezelése. Repedések elkerülésére vashálót és/vagy műanyagszálat érdemes használni.

teraszbeton betoncsiszolás

Milyen betonból készülhet esztétikus, csiszolt beton?

Tulajdonképpen bármely betonból, kivéve a gyenge, és olajjal erősen átitatott, szennyezett, vagy elkarbonátosodott betonból. Egyre többen keresik a megoldást a régi garázs, vagy terasz, illetve kerti járda, stb. megújítására ezzel a technikával.  A felújítás megoldható, a járófelületi hibák javítását követő csiszolással, azonban érdemes figyelembe venni a döntésnél, hogy erősen sérült felület (lyukak, kitörések, ) esetén a javítások általában az alapfelülettől kissé eltérő színüek, így a végfelület foltos és nem egyöntetű végeredményt ad. Ugyanakkor érdemes mérlegelni azt is, hogy a felület feltörése, deponálása, új beton készítése vajon mekkora költséggel járnak ?

Csúszik e a fényesre polírozott beton ?

Gyakran felmerülő kérdés.. a korrekt helyes válasz: a NEM, egy kis kiegészítéssel..  A polírozott, avagy fényezett betonpadló szárazon egyáltalán nem csúszik !!! sőt, remekül tapad. Vannak esetek azonban, pl. kültéri, magas fényűre polírozott betonfelület, síma talpú cipőben, esős időben? Igen, csúszik mint bármely más polírozott  felület, ha sima talpú cipőben lépünk rá. .. De ugyan ki megy esőben sima talpú cipőben polírozott felületre ?? Akinek ilyen jellegű félelmi vannak, érdemes kültéri felületeit mattra, vagy selyemfényűre készíttetni,.

Mennyi ideig tartja meg fényét a polírozott beton ?

A fényesre polírozott betonpadló megfelelő karbantartás, takarítás mellett, korlátlan ideig képes felületi fényét megtartani. Ésszerű minél kevesebb vegyszeres felmosást alkalmazni és javasolt viaszos tisztító - ápolóanyagok használata. Betontisztítás részletek

Mennyire szennyeződés / olajálló a csiszolt betonpadló  ?

betoncsiszolás és impregnálás

A betoncsiszolás technológiai folyamata során, egyre finomabb gritszámú szerszámokkal csiszolják át a felületet ezzel arányosan a felület egyre zártabb, simább lesz.  A munkafázisok között, ha litiumos vagy más szilikát oldatokkal kezelik a felületet, azok tömörsége, vegyszerállósága pozitívan változik. Kiemelt szerepe van azonban vegyszerállóság szempontjából a végső felületvédelemnk, melyet funkcionális helyiségekhez érdemes igazítani, hiszen árfekvésük erősen változó a négyzetméterenkénti 400 ft os költségtől akár a 2000 ft ig is terjedhetnek.

 

 

Várjuk hozzászólásaikat, további felmerülő kérdéseiket.

 

Üdvözlettel a betoncsiszolas.org TeAm

Vélemény
  • Kedvencem a betoncsiszolás
10
Sending
User Review
7.71 (34 votes)