Üdvözöljük oldalunkon, ahol most elsőként a betoncsiszolás előtti alapokat adó beton lesz a téma.

Az hogy Ön itt jár, azt jelenti, érdeklődik a betoncsiszolás és betonpolírozás , mint újjá éledő  épitéstechnikai és megoldás iránt.  Szeretnénk pár szóban őszintén bemutatni miről is szól ez a technológia, és miért érdemes odafigyelni a készülő betonaljzat minőségére.

Magyarországon a betonozási szokások és betonozó vállalkozások  90% ban úgy készitik el a betont, hogy arra úgyis burkolat kerül. Ezért sajnos sokszor találkozunk rossz minőségű, gyenge betonokkal. ( c16 és az alatt).  C16 érték már mondhatni a polírozott beton halála.  Lehet ebből is felülettől függően egész szépet csinálni, ( erre példa egy ismerősömnél a  terasz beton)

terasz betoncsiszolás után

de a ráfordított idő szerszámkopás és vegyszerek felhasználása, tehát a bekerülés simán lehet duplája, háromszorosa egy normális betonon végzett bekerülési költségnek. _ Az ilyen felületeket, ugyanis többször kell betontömöritővel kezelni, és átcsiszolni, madj újfent kezelni, és átcsiszolni, ráadásul nagy valószinűséggel kétszer kell javítani, mire rendes – használható végfelületet készítünk belőle. Akinek azonban nincsenek extra elvárásai az nyugodtan belevéghat, egy gyengébb aljzat felújittatásába is, de készüljön fel erősen foltokkal tarkított végfelületre.  – vagy ott a menekülőút a megoldás amivel viszont érdemes foglalkozni, a gyenge betonra húzott magas szilárdságú műgyantával feljavított ipari önterülő padló.. / másik cikkben foglalkozunk majd ezzel is/

Tehát új beton készitésénél , készittetésénél a beton minőségére és eldolgozására kifejezetten érdemes odafigyelni !!!

Nem egyszer találkozunk olyan aljzattal amit nem utókezeltek,  és porlik a teteje. Pedig ha rászánnak még párezer forintot és párazáróval lefújják a frissen készült beton felületét, semmi problémájuk nem lenne és egy jól csiszolható tömör aljzat a későbbiek során jobban zár, mint egy kötésgyenge vízelvonással „érlelt”.

Tehát mi az amit kötelezően meg kell követelni, ha szép csiszolt betont akarunk végeredménynek, és nem akarunk a csiszoló cégnek a beton minősége miatt felmerülő többlet munkáért és segédanyagokért plusz költségeket fizetni ?

 • A beton legyen minimum C 20 ( és valóban annyi )
 • mixerbeton lehetőleg !  / ha házilagos keverés, szigorúan tartsuk be a víz/cement/soder/homok arányt és használjunk lehetőleg minőségjavító adalékot
 • a beton bedolgozásánál használjunk vibrohengert a jobb tömörödés érdekében.
 • a beton tetejét simítótárcsával szakember dolgozza simára  **
 • a kész betonra minden esetben fujjunk/fujassunk párazárót !
 • A betonba műanyagszálat érdemes kevertetni ami a hajszálrepedések kialakulását gátolja

** amennyiben a betont nem tárcsázzák, hanem kézzel húzzák el, az esetek 90 % ban csak teljesen kicsiszolt kavicsos terrazzo hatású látszóbeton készíthető el, ugyanis a léces lehúzásnál a cementtej lecsiszolása után a felület nem elég egyöntetű és sima, bármennyire is annak látszik. Ezért pl loft, felületpolírozott, ipari padló hatású, vagy kiskavicsos terrazzó a betoncsiszolás során nem, vagy csak kis eséllyel kivitelezhető, a felület valószinűleg javitási és cementtej foltokkal tarkított lesz.

A betoncsiszolás ára sok tényezőtöl függ. Minden feladat kicsit más. Mi most itt a tisztán látás kedvéért összefoglaljuk mi mennyi.

 • terület nagysága
 • terület osztottsága és alakja
 • Betonfelület minősége, – kezdő felületi állapota – és a kialakítandó végfelület közti munkavégzés mértéke
 • Felületre használt vegyszerek ( betonkeményitők, fillerek, impregnálók, szinezőanyagok, )
 • Munkakörülmények  /pl. világitás, megfelelő hőmérséklet, víz hozzáférés, stb hiánya /

Ennek megfelelően a csiszolás ára  tulajdonképpen 1500 – akár 15000 ft / m2 árig is terjedhet. Vagyis korrekt ajánlathoz javasolt mindenképpen a felületet a vállalkozónak megtekinteni.

 

 

Sending
User Review
5 (3 votes)