Betoncsiszolás fajtái

Mi az a betoncsiszolás?

Mi is történik pontosan készitése közben?.. Mi az elvárható végeredmény? hol lehet, hol érdemes alkalmazni?.. Miért hívják olyan sokféleképpen?  Milyen betonból lehet polírozott betonpadlót készíteni? és mi az ára? Mire figyeljünk amikor a vállalkozóval egyezkedünk? Milyen előnyei hátrányai vannak?. --  Most tiszta vizet öntünk a pohárba...

Sok mindent állítanak a csiszolt, polírozott betonfelületekről különböző témaköri weboldalakon. van aki garanciával kecsegtet, van aki állítja hogy örökéletű, van aki ajánlja, van aki nem.. Egy valami biztos : A megfelelő betonaljzatból készített, tehát csiszolt, polírozott betonpadló verhetetlenül jó ár érték arányú járófelület lehet ! - Ez azonban csak akkor igaz, ha a betonaljzatunk kemény, /(C20+ , vagyis a beton minél keményebb, tömörebb, annál jobb ! / .

A beton hihetelen keménysége és a csiszológép illetve esetleges szinezőanyagok használata, rendkívül sokféle betoncsiszolás variációt tesz lehetővé a felület végső  kialakitásánál és felhasználási területeként. - Néhány alapvető verziót felsorolunk,  a felületi csiszolás mélysége és a végeredmény fényességének variációi alapján.

  • Legolcsóbb választás: Matt csiszolt betonfelület -  impregnálással és betonkeményitéssel alkalmas:  raktárak, tárolók, garázs, műhely, és hasonló egyszerű felhasználású helyiségek aljzataként.
  • matt-selyem betonfelület -   következő lépés, mind a megjelenés terén, mind árkategóriában, hiszen a több gépmunka, szerszámhasználat, és eszközkopás arányosan nagyobb költséggel jár a kivitelezőnek, amit árkülönbözetben érvényesít a megbízó felé. -  Legjellemzőbb felhasználása kedvező árfekvése miatt az ipari ingatlanokban közkedvelt elsősorban illetve az egyre trendibb és közismertebb Loft stílusú lakásokban jelenik meg. -
  • selyemfényű betoncsiszolás általában a beton minőségétől függően 800 grit környéke a kivitelezői szerszámsorban amit már csak a
  • fényes , - ( 1500 grit gyémántszerszámokkal csiszolt felületek követnek melyek megjelenésüken már az exkluziv megjelenést sugározzák, így ahová nem számít luxsnak bárhová ajánlható, hiszen ne felejtsük a minimum ajánlott c20 betonaljzat garantálja a keménységet.
  • A tükörfényes betonpadló a betoncsiszolási szakma csúcseredménye ! Eléréséhez a szerszámok, felhasznált vegyszerek és a betonfelületek gyakorlati ismerete elengedhetetlen . - Azonban mint más padlók, hosszútávú szépségét tükörfényét a polírozott betonpadló is csak megfelelő időszakos vagy folyamatos karbantartással tartja meg. -  fénye nem örökéletű, felülete amortizálódik a használatbavétel mértékének megfelelően ..!

Minden betonfelületet erősen ajánlott legalább egy betonkeményítő impregnálóval ellátni, főleg a gyengébb minőségű tehát C20, vagy C20 alatti betonok esetében ( sealer, hardener, ) hogy felületét megvédjük, erősitsük a koptató és kémiai hatásokkal szemben.

Mit jelentenek a különböző csiszológép gyártó cégek mint például a Klindex gyártócég SuperConcrete, vagy a Svéd HTC-Floorsystems  superfloor, vagy a Husqvarna HiperFloor elnevezése, betonpadló csiszolási betonpolírozási védjegye ? .Nem kell hanyatt esni, keresni a jelentős különbségeket mert ugyanazt ,- a betoncsiszolás, polírozást ! - a szisztémák ugyanazok, csak saját gyártmányú termékvonaluk és gépeik értékesítése érdekében márkaneveket fejlesztettek ki, de alapvetően ugyanarról a munkafolyamatról szól a fáma. -

A csiszolt betonfelületek megjelenésében kulcsszerepet játszik a felület becsiszolásának mélysége. Ez a munkafolyamat teszi ugyanis láthatóvá a beton szemcsézetét, amit ha előre megtervezünk, szép szines kavicsokkal vagy világos cement és pl. sötétebb osztályozott kavics alkalmazásával tehetünk még egyedibbé.

Végül pár szóban a polírozott betonpadló felületének elkészitési módjáról, egyszerüen közérthetően, nagy szavak nélkül.

1  betonfelület ha nem  meglévő és arra alkalmas betonból dolgoznánk,..  minimum 6cm ben készitendő., felületének eldolgozása és vibrohengeres bedolgozása a későbbiekben nagy jelentőséggel bír, hiszen így tömörebb és egyöntetűbb felületet kapunk majd végeredményként. Fémes betárcsázót és felületre szórt premixet is lehet használni, a lényeg az általános felületi bedolgozottság és simaság ( főleg amennyiben a kavicsokat nem szeretnénk kicsiszoltatni a felületből) beton minősége minimum C20, és a felületet elkészülte után párazáróval szükséges kezelni, ennek elmaradása a beton megégéséhez és későbbi porlásához vezethet.

2.  betonfelület több fázisban történő csiszolása durvábbtól az egyre finomabb - ( majd később a végső polírozó) -  gyémántszerszámokig, a végfelület függvényében.

3.  betonfelületben található felszinre került darázsfészkek, lyukasodások javítása - szintén a végső megjelenésre van hatással illetve erősen meghatározza a későbbi tisztán tarthatőságot is.

4. betonfelület kémiai kezelése, igény szerinti szinezése, és védőkezelése valamint végső polírozása highspeed gépekkel.

Bár a betonelületek C40 felett már valóban tömörek valamint vannak műgyanta és egyéb segédanyagok melyekkel fel lehet javtani a vízzáróságot és az így feljavított beton már valóban viz illetve folyadékzáró, azonban  teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy fürdőbe, mellékhelyiségekbe a tisztitáshoz használt savas jellegű anyagok miatt a betonfelület nem ajánlott, vagy az impregnálás időszakos  ismétlése javasolt, a takaríthatóság fenntartása érdekében.

 

 

  • Tetszik a cikk, pontozom
Sending
User Review
5 (23 votes)